Schoon schip maken voor Zijn glorie (en jouw vrede)

Door Marjet Hoogendoorn

Dit bericht is geplaatst op 21-06-2022

Schoonmaken. De rommel opruimen van een gezellig speelmoment van de kinderen, of na een lekkere maaltijd... Niet mijn favoriete tijdverdrijf. En om je eerlijk te zijn, ook niet waar ik een ster in ben. Maar het is wel nodig, anders struikelen we, gaan dingen stuk of raken ze kwijt.

Ons huis opruimen is één ding, ons leven opruimen iets anders. In mijn dagboek schrijf ik vaak wat God tegen me spreekt. Zo ook vandaag. Ik had de indruk dat God zei dat er een nieuw seizoen aan zou breken, waarin de dingen lichter zouden voelen en ik meer een gevoel van vooruitgang zou hebben, in plaats van achteruit kijken. Hij zei: “Het was goed dat je hindernissen uit het verleden hebt opgeruimd, zodat je er in het heden niet meer over zult struikelen.”

Soms wordt ons geleerd dat we niet meer aan onze zonden in het verleden moeten denken. We leven immers onder de genade. Inderdaad, genade is ons fundament. We hoeven daarom ook niet meer bang te zijn te worden veroordeeld om de zonden uit het verleden (heden en toekomst!). 'Zo is er dan nu geen veroordeling voor hen, die in Christus Jezus zijn.’ (Romeinen 8:1 NBG) God zal ons niet wegzetten om de zonden in ons verleden of de leugens waarin we geloven.

Maar het is zo vervelend als we blijven struikelen over dat waar we ooit zo'n misstap zijn begaan, die leugen of angst die maar blijft fluisteren (of schreeuwen!) in onze gedachten, of over wat een ander ons heeft aangedaan. We kunnen ons verleden niet veranderen en dat is ook niet nodig. Wat wel nodig is, is in het heden opruimen wat in het verleden een rommeltje heeft gemaakt in ons leven. We krijgen daarvoor zoveel rust van leven terug. Een opgeruimd huis is tot daaraantoe, maar een opgeruimd leven geeft echte vrede. Jezus zei het zelf al: ‘Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u.’ (Johannes 14:27 NBG)

Het opruimen van een zonde, leugen of angst kan pittig zijn. God vraagt niet vandaag van ons om extra ons best te doen, zodat we er morgen al zijn. Hij geeft ons wel de verantwoordelijkheid en de keuze wat we vandaag doen met die angst, zonde of leugen die we weer tegenkomen. Laat je het liggen, of pak je je bezem? Mijn ervaring is dat de Heilige Geest ons hierin wil, kan en zal helpen. Hij wil ons namelijk de weg wijzen in alle waarheid (Johannes 16:13), daar hoort dus ook de waarheid over jouw leven bij. Hij zal je niet veroordelen, maar je juist helpen. Geef je maar over aan Zijn leiding.

Abba, ik kom bij U. U kent mij, U kent mij door en door. Dank U dat ik zonder schaamte en zonder schuldgevoel de dingen bij U mag brengen waar ik over struikel. U zal mij leiden naar overwinning zodat ik net als Habakuk kan zeggen; ‘De Here Here is mijn kracht: Hij maakt mijn voeten als die der hinden, Hij doet mij treden op mijn hoogten.’ Dank U, Heilige Geest, dat U mij zal leiden in dit proces. Wilt U mij laten zien wat de volgende stap is op de weg van overwinning?