Zonnebrand factor 50

Door Marjet Hoogendoorn

Dit bericht is geplaatst op 08-09-2022

Deze zomer waren we als gezin in Albanië. De avond voor we naar huis gingen ging ik steeds meer beren op de weg zien. We moesten midden in de nacht met twee taxi’s naar het vliegveld, een half uur rijden vanaf waar we waren. Dat betekende dat Matthijs en ik, ieder met twee kinderen, apart bij een vreemde taxi chauffeur in zouden stappen. We hadden eerder deze reis ervaren hoe roekeloos er werd gereden in dit land. Er gingen allerlei scenario’s door mijn hoofd. We hadden een connectie vlucht met daar tussen een uur overstap tijd. Op de heen weg hadden we die gemist… Ik wist dat angst met me aan de haal ging, dus ik stopte met waar ik mee bezig was en sprak hardop mijn vertrouwen in God uit: “U beschermt mij en mijn gezin, we zijn veilig onder Uw vleugels die ons beschermen. De beloftes uit Uw woord zijn als een schild om ons heen. Niemand kan aan ons komen.” (nav Psalm 91) De rust keerde terug en de reis verliep voorspoedig.

Gisteren was ik aan het koken en voelde ik mijn hart overslaan. Aj, die raakte me. Ik ben over het algemeen niet angstig aangelegd, maar dit is een zwakke plek. Al van jongs af aan is dit waar de duivel me probeert te pakken: dat er iets ernstigs aan de hand zou zijn met mijn lijf. (Ik weet inmiddels dat er veel mensen zijn die deze angst hebben, dus schiet me vooral eens aan om erover te praten als je hiermee zit.) Ik zoek meteen de connectie met God: “Heer, wat is dit?” Mijn oog valt op de zonnebrandcrème die gedurende de zomer in onze vensterbank staat. Met vier kinderen die graag buiten spelen heb ik ze graag dichtbij staan. Ik zie een tube met factor 50 en hoor God zeggen: “Marjet, jij hebt de hoogst mogelijke bescherming.” Het vervult mijn hele wezen van zekerheid. Toch denk ik even “Maar wat was dat dan, dat mijn hart oversloeg?” en voel de angst, die ingang wil krijgen door het kiertje van mijn ‘geestelijke deur’. Ik weet dat ik moet kiezen; ik kan mee gaan met de angst, of ik vertrouw op de woorden die God tegen mij spreekt. Ik doe dat laatste.

Ineens bedenk ik me dat ik helemaal geen factor 50 in de vensterbank heb staan. Ik kijk naar de tubes die er staan: factor 30 en factor 20. Diep verbaasd staar ik er naar. Ik had toch echt factor 50 gezien. Al zo vaak heb ik mijn verbeeldingsvermogen aan Hem gegeven, want ik hou van beelddenken en wil graag dat het volledig door de Geest wordt geïnspireerd, maar dit is ook voor mij even een bijzonder moment. Ik geniet er maar gewoon van en dank God.

Op het toilet bij ons hangen verschillende bijbelteksten. Mijn oog valt op Psalm 91:1&2: ‘Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de Heer: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op U vertrouw ik.’ Wat is de Bijbel toch een heerlijk fundament om ons leven op te bouwen.

Later in die Psalm (vers 14) staat: ‘Ik zal bevrijden wie Mij liefheeft en beschermen wie met mijn naam vertrouwd is.’ Wat is het soms simpel en wat is God toch goed. Van Hem houden is niet zo moeilijk als we weten hoe liefdevol Hij is. Hij is onze Vader en elke goede Vader wil zijn kinderen beschermen. Jij hebt de hoogst mogelijke bescherming, dat is voor een ieder van Zijn kinderen. Wees gezegend met Zijn bescherming en vrede vandaag!

Lieve Papa, dank U wel voor Uw hoogst mogelijke bescherming. U beschermt mij en mijn geliefden op een manier waarop ik mezelf en hen nooit kan beschermen. Dank U wel voor alle keren dat U mij beschermt heeft, de keren dat ik er bewust van was en de keren dat ik geen idee had. Ik bid dat Uw engelen de wacht over mij houden en met mij meegaan, waar ik ook ga. Ik bid dat ik zal staan op de beloftes uit Uw woord en angst geen gezag zal geven over mijn gedachten. Aan U alle eer. Amen.