Kingdom Culture 6

Door Marjet Hoogendoorn

Dit bericht is geplaatst op 22-12-2022

Als tiener had ik eens een droom dat ik in een winkel rondliep en alle schoenen 1 euro waren. En ik vond ook nog eens heel veel schoenen mooi. Je begrijpt, een geweldige droom en een grote teleurstelling toen ik wakker werd. Vandaag stappen we een heel bijzondere winkel binnen, een nog betere winkel dan die schoenenwinkel – De Hemelse winkel waar alles gratis is. Ga je mee?

We hebben Sinterklaas achter de rug en kerst staat voor de deur. In deze tijd worden veel cadeaus gekocht en veel cadeaus gekregen. Vanuit de kerkgeschiedenis kan de kerk daar soms moeite mee hebben, zeker met kerst. Het mag niet afleiden van waar het werkelijk om gaat: de geboorte van onze Redder, Koning en Vriend. En zo is het: dat is het allerbelangrijkste wat we met kerst vieren.

Toch is God zelf ook niet vies van cadeautjes geven. Dus vandaag gaan we in Gods Koninkrijk naar Zijn winkel en kijken we wat God daar uitgestald heeft aan cadeaus voor ons. Geen creditcard nodig trouwens. Ze zijn bedoeld voor alle gelovigen dus als er genade op jouw pinpas staat kun je daarmee vrij betalen in deze Hemelse winkel (Als je niet zeker weet of er genoeg genade op je bankrekening staat, lees dan nog eens Kingdom Culture 3: https://www.defakkel.org/artikelen/17070/kingdom-culture-3.html). De Heilige Geest is ook in deze bijzondere winkel, want ‘Al deze gaven worden geschonken door een en dezelfde Geest, die ze aan iedereen afzonderlijk toebedeelt zoals Hij wil‘ (1 Korintiërs 12: 11, NBV21). Zie je Hem al staan achter de toonbank? “Wat wil je hebben, mijn lieve kind?” En jij staat daar met grote ogen, alles is vrij, alles wordt door Hem gegeven. Er is van alles te krijgen: een cadeau vol genezingskracht, een cadeau vol woorden van God, een cadeau vol wonderen, een cadeau met een heel bijzonder woordenboek – die van klanktaal, etc. Neem even een moment om stil te worden en bedenk wat jouw antwoord is op die vraag: “Wat wil je hebben?” Je mag trouwens meer dan één cadeau uitkiezen als je dat wilt.

We zien de gave van de Geest vaak nog iets als een los optioneel onderdeel bovenop de basis van je geloof: als stoelverwarming in een auto bijvoorbeeld – niet echt nodig om van A naar B te komen, maar wel leuk en prettig. Het woord ‘gave’ waar Paulus over schrijft naar de kerk in Korinthe kan worden vertaald met ‘charisma’ (ahaaa vandaar de benaming charismatische kerk 😉). Charisma betekent ‘spirituele bekrachtiging, spirituele schenking, een onverdiende gunst’. Het Hebreeuwse woord voor charisma is dan weer ‘chesedh’, wat uitgelegd wordt als ‘gratis daden van redding of bevrijding’. Ok – misschien toch iets meer dan stoelverwarming.

De vraag is – nu jij in die Hemelse cadeauwinkel staat: wil je deze spirituele bekrachtiging en spirituele schenking gebruiken? Er is een wereld die wacht op ‘gratis daden van redding of bevrijding’!

Dus nu je een tijdje rond gekeken hebt: Vraag er maar om bij God en denk niet te veel na over of je het wel hebt verdient, of je wel genoeg geloof hebt, of die gave nu wel voor jou bedoelt, of je het theologisch wel 100% op orde hebt. Vraag! Hij zal je die gave geven en je gaandeweg leren om er mee om te gaan. God zal je vormen, toerusten en ervaringen geven, zodat die gave steeds krachtiger door jou heen kan werken.

Heer, ik wil U vragen om vergeving voor elke keer dat ik – bewust of onbewust – mijn geestelijke gave kleiner heb gemaakt dan hoe U het bedoeld heeft. Vergeef me dat ik het heb gezien als optioneel extraatje. Wilt U in mij een verlangen geven naar Uw gaven en mij duidelijk laten zien naar welke gave(n) ik me mag uitstrekken en in mag oefenen. Rust mij toe in die gaven, Heer! Dank U wel, dat U ook mij wilt gebruiken in Uw plan van redding en bevrijding voor deze wereld. Amen.