Kingdom Culture 7

Door Marjet Hoogendoorn

Dit bericht is geplaatst op 09-02-2023

Op de Logos Hope sprak ik een keer over beproevingen. Daar gebruikte ik onder andere het boekje bij van Hannah Hurnard ‘Hinds’ Feet on High Places’ (Hij maakt mijn voeten als der hinden) uit 1955. Dat boekje had ik gevonden toen ik door de bibliotheek van de Logos Hope liep en vroeg aan God wat ik zou kunnen lezen. Het heeft diepe impact gemaakt op mijn leven. Na de preek waren ook anderen nieuwsgierig gemaakt. Het wonderlijke was dat een paar weken daarna het boek te koop kwam in onze boekenwinkel aan boord! We wisten nooit van tevoren welke boeken geleverd werden (dit waren namelijk vaak restpartijen of boeken met drukfout), dus je begrijpt dat ik wel even flabbergasted was door hoe God de dingen weer bij elkaar had gebracht. Aan boord lazen velen het boek en ontstonden zelfs kringen die de inhoud met elkaar bespraken en de levenslessen die ze eruit haalden. 

Waar dit boek over gaat? Het gaat over 'Much-Afraid' die de Goede Herder leert kennen. De Goede Herder neemt haar mee op een lange reis, die soms heel fijn is en soms pittig. Maar die reis leidt ‘Much-Afraid’ ertoe dat ze stap voor stap haar angst kwijtraakt, de Goede Herder leert te vertrouwen én een nieuwe naam krijgt van Hem: ‘Grace and Glory’! 

In deze laatste blog in de reeks 'Kingdom Culture’ wil ik daar over schrijven: In het Koninkrijk van God heb jij een nieuwe naam gekregen. De wereld heeft jou misschien ook een naam gegeven, of namen. Misschien heb je jezelf ook wel een naam gegeven. Ik weet dat ik in mijn puberteit een keer ‘hypocriet’ naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Die is wel heel lang blijven kleven. Inmiddels weet ik dat God mij juist met ‘echtheid’ heeft gezegend. Een deel van mijn nieuwe identiteit. En al jaren terug zei God mij dat Hij mij ‘Loving-Kindness’ noemt. Nou, ehh, dat zag (en zie) ik niet altijd in mijn gedrag, maar als God zegt dat dat mijn identiteit is, zal mijn gedrag zich daarnaar moeten voegen (stap voor stap, net als Much-Afraid). Het is wel belangrijk om die nieuwe namen te weten, omdat elke keer als ik juist met hardheid reageer of spreek, kan ik mezelf veroordelen óf ik denk aan wat God voor ogen heeft. Het laatste lijkt me beter... Welke namen geeft God jou? ‘Alle volken zullen je gerechtigheid zien, alle koningen je luister, men zal je noemen bij een nieuwe naam die de HEER zelf heeft bepaald.’ (Jesaja 62:2 NBV21) Welke dingen spreekt God over jou uit? Dit is heel persoonlijk en kun je alleen van Hem ontvangen.  

Het is heel vervelend als we blijven geloven in die oude namen die ooit over ons zijn uitgesproken: lafaard, viespeuk, snotneus, domoor, sloddervos, kleintje. Zelfs namen die bedoeld zijn als grappig, kunnen toch in onze gedachten opkomen en ons neerhalen: treuzelkont, kwebbelkous, toneelspeler, handige Harry... Woorden hebben kracht. Maar dus ook de nieuwe woorden, de nieuwe namen die God jou geeft! Want de woorden van de wereld hebben geen waarde, hebben geen macht over jou (tenzij je ze zelf waarde of macht geeft door erin te geloven). Weet je nog dat jouw plek eigenlijk niet meer in deze wereld is: ‘Hij heeft ons samen met Hem tot leven gewekt en ons een plaats gegeven in de hemelsferen, in Christus Jezus.’ (Efeziërs 2:6 NBV21) Je bent een kind van het Koninkrijk, een kind van de Koning der Koningen. In het Koninkrijk van God luisteren we en leven we naar onze nieuwe namen. Wat zijn jouw Koninkrijks Namen? 

Dank U Papa, U ziet niet de oude namen die op mij zijn geplakt, U geeft mij nieuwe namen. Dat wat U in mij ziet en in mij heeft gelegd. Laat mij weten wat mijn nieuwe namen zijn, Heer. Ik neem nu de tijd om stil te worden voor U, zodat U die nieuwe namen in mijn hart kunt leggen. Amen. 

Leestip: Hannah Hurnard – Hinds' feet on High Places 

Leestip voor met kinderen: Max Lucado – Niemand is zoals jij (Of kijk: Niemand is zoals jij. Max Lucado - YouTube

Luistertip: Charity Gayle - New Name Written Down In Glory (feat. David Gentiles) [Live] - YouTube