Seizoenen

Door Marjet Hoogendoorn

Dit bericht is geplaatst op 23-02-2023

Voor alles wat er gebeurt is er een uur,

Een tijd voor alles wat er is onder de hemel. (Prediker 3:1 NBV21)

De meesten van ons kennen dit vers wel. Het kan soms klinken alsof alles al voorbestemd is en wij er geen keuze meer in hebben, maar dat is niet zo. Door angst, zonde, nalatendheid of uitstel kunnen we het plan dat God voor ons heeft ‘beïnvloeden’. Niet dat God ons ooit loslaat, hij pakt ons altijd weer op waar we zijn om ons verder te leiden. Hij geeft nooit op! Vandaar dat God ook kan zeggen: ‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER: Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk; Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ (Jeremia 29:11 NBV21). Deze belofte verandert niet door wat wij doen, God houdt zich altijd aan Zijn beloftes.

Het is heel fijn om mee te bewegen met dat plan wat God heeft, zo leren we steeds beter wie God is, en welke bestemming Hij heeft voor ons leven. Er ontstaan dan ook seizoenen: in elk seizoen leren we weer nieuwe dingen. Net als in de natuur is elk seizoen nodig, en moeten er in elk seizoen andere dingen gebeuren zodat het volgende seizoen zich kan aandoen. Zo laten de bomen in de herfst hun bladeren vallen, zodat ze de winter makkelijker kunnen overleven. Ook wij moeten soms oude dingen loslaten, we ervaren soms een winterperiode, en daarna pas komt de bloei van een nieuw seizoen.

Ik wil je aanmoedigen om bewust te zijn van deze seizoenen, zodat je kunt loslaten waar je niet toe geroepen bent of waar het seizoen voor afgelopen is, en zodat je weer tot bloei zal komen in een nieuw seizoen wat God voor jou heeft.

Eerder lazen we uit Jeremia 29, een paar verzen verder lezen we: ‘Jullie zullen Mij zoeken en ook vinden, als jullie Mij tenminste met hart en ziel zoeken.’ (Jeremia 29:13 NBV21) Dat is de sleutel tot het meebewegen met die seizoenen, God zoeken met hart en ziel. Dan lijkt het alsof we extra hard ons best moeten doen, maar zo is het niet. Het is dat we ‘echt’ zijn voor Hem, Hem toegang geven tot ons hart en tot onze ziel. ‘Spreekt U maar, Heer, zoals U het heeft bedacht.’

De laatste weken zit ik in een seizoen van loslaten: mijn baan opzeggen was daar één van. God legde al in mijn hart dat er een nieuw seizoen aan zat te komen, maar dat ik daarvoor een ‘lege agenda’ moest creëren. De vraag van mijn hart was telkens: ‘Spreekt U maar, Heer, U heeft het voor het zeggen. Wat is de volgende stap?’ Is dat spannend? Ja soms wel, maar weet je nog dat Hij altijd een goed plan heeft? Zo kreeg ik telkens bevestigingen van God om de volgende stap te nemen. Toen ik mijn baan opzegde en het telefoongesprek beëindigde, kreeg ik een Bijbeltekst vanuit een van de bijbelapps: ‘Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus.’ (Filippenzen 4:19 HSV) Wat een bemoediging, ik ben niet afhankelijk van aardse rijkdom of die van mezelf, maar mijn God zal voorzien overeenkomstig Zijn rijkdom! Deze beloftes zorgen ervoor dat we weer een volgende stap durven zetten en we ons leven steeds steviger bouwen op de rots.

Lieve Papa, U bent een Papa die goede plannen heeft voor Zijn kinderen. Daar wil ik U voor danken. Laat mijn hart en mijn ziel open zijn voor U, voor Uw stem, voor Uw leiding. Ontvouw de bestemming die U op mijn leven heeft gelegd. Amen

PS. In dit seizoen van loslaten en een lege agenda creëren, betekent ook dat dit de laatste blog is die ik publiceer op de website van de Fakkel. Ik denk wel dat er weer blogs zullen komen, maar via een ander kanaal. Dank aan een ieder die mij bemoedigde in het schrijven van deze blogs! Dat heb ik erg gewaardeerd.